Trajno ukinuto 138 parafiskalnih nameta

Bez autora
Oct 01 2012

Od danas stupa na snagu paket mera kojima se znatno rasterećuju građani i privreda. Više od 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaćaju 138 parafiskalnih nameta, što će im u uslovima krize doneti uštedu do 200.000 dinara godišnje.Preduzetnici više neće imati obavezu da plaćaju firmarinu, koja se u zavisnosti od opštine, delatnosti i zone poslovanja, do sada plaćala od 24.000 do 120.000 dinara godišnje, kao ni komunalnu taksu za isticanje reklame, koja je do sada koštala od 9.250 do 98.400 dinara, na godišnjem nivou.

Trajno ukinuto 138 parafiskalnih nametaOd danas stupa na snagu paket mera kojima se znatno rasterećuju građani i privreda.

Više od 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaćaju 138 parafiskalnih nameta, što će im u uslovima krize doneti uštedu do 200.000 dinara godišnje.

Preduzetnici više neće imati obavezu da plaćaju firmarinu, koja se u zavisnosti od opštine, delatnosti i zone poslovanja, do sada plaćala od 24.000 do 120.000 dinara godišnje, kao ni komunalnu taksu za isticanje reklame, koja je do sada koštala od 9.250 do 98.400 dinara, na godišnjem nivou.

Od važnih taksi koje su ukinute su i komunalna taksa za držanje i korišćenje plovnih naprava i drugih objekata, čime će se rasterititi građani koji drže čamce, sojenice i razne druge objekte na vodi, kao taksa za držanje restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vodi (splavovi).

Ukida se šumarina koju su do sada morala da plaćaju sva preduzeća na ukupan prihod koji ostvare, nezavisno od toga da li njihova delatnost ima ikakve veze sa zaštitom šuma.

Da bi se omogućila jeftinija i jednostavnija registracija automobila, i drugih motornih vozila, ukinute su nepotrebne takse. Svim građanima koji registruju svoj automobil, ova mera doneće uštedu i do 4.000 dinara.

Iz tarifnika su izbrisane i takse na držanje kućnih i egzotičnih životinja, kao i taksa za držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima.

Do kraja godine, Vlada Srbije planira da usvoji i izmenu Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojom će se, između ostalog, trajno ukinuti plaćanje tzv. muzičkog dinara za zanatlije i obezbediti bolja kontrola u zaštiti autorskih prava.

Stupanjem na snagu zakona koji su usvojeni na sednici Skupštine Srbije prošle nedelje, značajno se rasterećuju zanatlije, mala i srednja preduzeća, u kojima danas radi blizu milion ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik